کاهش شتاب جهانی مسکن
بر اساس بررسیهای «گلوبال پراپرتی گاید» تنها ۲۲ بازار مسکن جهان (از ۴۶ بازار مورد بررسی) بر اساس آمارهای موجود حرکت صعودی قدرتمندی را طی سال منتهی به فصل دوم سال ۲۰۱۹ از خود نشان دادهاند. در همین حال، ۲۴ بازار مسکن حرکت ضعیفتری داشتهاند. «حرکت» میزان «تغییر در تغییر» است. از این رو، به سادگی میتوان گفت، اگر بازار ملک امسال سریعتر از سال گذشته رشد یابد، «حرکت» یا شتاب افزایش یافته است. حرکت ضعیفتر دستکم نشان میدهد که رونق بازار مسکن در حال تقویت شدن و قدرت گرفتن نیست. در واقع، حرکت بازارهای مسکن در سطح جهان بهطور مستمر از فصل اول سال ۲۰۱۷ در حال تضعیف بوده است. در سراسر این پژوهش از آمارهای تعدیل شده با نرخ تورم استفاده شده است.
قویترین بازارهای ملک جهان
پورتوریکو در حال حاضر با جهش شاخص قیمت فصلی به ۱۳٫۲۴ درصد در سال منتهی به فصل دوم سال ۲۰۱۹ در قیاس با رشد اندک ۰٫۳۸ درصد در سال گذشته، قویترین بازار مسکن جهان (در میان ۴۶ کشور مورد بررسی) به شمار میرود. این رشد، پس از چندین سال افت قیمت ملک، و در پی اجرای سیاستهای خلاقانه دولت شامل محرکهای مالیاتی و سایر محرکهای تشویقی، بازگشتی شگفتانگیز به شمار میرود. این در حالی است که اقتصاد کلان این کشور هنوز دچار چالش است و پیش بینی میشود پس از ۱۴ سال رکود، رشد اقتصادی تا ۱٫۱ درصد در سال جاری و تا ۰٫۷ درصد در سال ۲۰۲۰ منقبض باقی بماند.
بازار مسکن مونته نگرو به واسطه رونق صنعت گردشگری بهشدت در حال رشد است. قیمت واحدهای نوساز تا ۱۱٫۶۸ درصد طی سال منتهی به فصل دوم سال ۲۰۱۹ افزایش یافت، در حالی که سال گذشته ۵٫۱۷ درصد افت کرده بود. در واقع رشد قیمت فصلی مسکن طی فصل گذشته به ۱۸٫۲۴ درصد جهش کرد. در همین حال، پیش بینی میشود، اقتصاد مونته نگرو در پی رشد ۴٫۵ درصدی در سال ۲۰۱۸، ۴٫۷ درصدی در سال ۲۰۱۷، ۲٫۹ درصدی در سال ۲۰۱۶ و ۳٫۴ درصدی در سال ۲۰۱۵ و در سال جاری تا ۲٫۸ درصد رشد را تجربه کند.سریلانکا با توجه به رشد قیمت مسکن تا ۱۰٫۶۴ درصد طی سال منتهی به فصل دوم سال ۲۰۱۹ به عملکرد بسیار عالی خود ادامه داده است. قیمت ملک در این کشور بهطور فصل به فصل در فصل گذشته تا ۱٫۰۱ درصد افت کرد. رونق بخش گردشگری سریلانکا تقاضای ملک را تشدید میکند. سریلانکا در سال ۲۰۱۸ با رشد ۱۰٫۳ درصد نسبت به سال قبل از آن، رکورد پذیرش ۲٫۳ میلیون گردشگر را ثبت کرد. پیش بینی میشود، اقتصاد سریلانکا پس از رشد ۳ درصدی و ۳٫۳ درصدی در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۷، در سال جاری تا ۳٫۵ درصد بزرگتر شود.بازار ملک شیلی به واسطه رونق اقتصادی این کشور به رشد جهش وار خود ادامه میدهد. میانگین قیمت آپارتمانهای نوساز «سانتیاگو» طی سال منتهی به فصل دوم ۲۰۱۹ تا ۹٫۰۵ درصد جهش کرد و افزایش قیمتها در نهمین فصل متوالی را رقم زد. قیمت فصل به فصل مسکن به ۲٫۷۲ درصد در فصل ۲۰۱۹ بالغ شد. پیش بینی میشود امسال اقتصاد این کشور تا ۳٫۴ درصد و در سال آینده تا ۳٫۲ درصد رشد کند.بازار مسکن آلمان نیز به واسطه نرخهای سود پایین، بسیار با قدرت به کار خود ادامه میدهد. میانگین قیمت آپارتمان در این کشور تا ۸٫۲۱ درصد طی سال منتهی به فصل دوم ۲۰۱۹ افزایش یافته است. همچنین طی فصل گذشته قیمت ملک ۱٫۴۴درصد رشد کرد. در عین حال، رشد اقتصادی آلمان در سال ۲۰۱۸ با رشد تولید ناخالص داخلی ۱٫۴ درصدی (ضعیفترین رکورد در ۵ سال گذشته) ناامیدکننده بود. دولت آلمان به تازگی پیش بینی رشد اقتصاد خود در سال جاری را به ۰٫۵ درصد (قبلا یک درصد پیش بینی شده بود) تقلیل داده است.
توهم مسکنی در پاکستان
با توجه به بازارهای تورم زده پاکستان به نظر میرسد که قیمتهای مسکن نیز در این کشور بهشدت در حال رشد هستند. اما ظاهرا این مساله یک توهم است. در واقع، قیمت واحدهای مسکونی در سراسر کشور، طی سال منتهی به فصل دوم ۲۰۱۹ به ۴٫۳۵ درصد کاهش یافته است، اما وقتی قیمتها با نرخ تورم تعدیل شوند، قیمتهای اسمی تا ۴٫۱۵ درصد افزایش مییابند. بازار ملک ماکائو به دلیل کاهش رشد اقتصاد در سرزمین اصلی چین که به بخش «بازی و سرگرمی» ماکائو ضربه زده است، بهشدت در حال سرد شدن است. میانگین قیمتهای معامله شده واحدهای مسکونی طی سال منتهی به فصل دوم سال ۲۰۱۹ در قیاس با افزایش سالانه ۶٫۶ درصد در دوره گذشته، ۲٫۹ درصد افت کرده است که اولین کاهش پس از فصل سوم سال ۲۰۱۶ به شمار میرود.
اثر جنگ تجاری بر املاک چین
بازار مسکن چین با توجه به مقررات تازه و سیاستهای پولی جدید که روی خریداران و توسعهدهندگان مسکن اثر میگذارد، به چالش و کشکمش ادامه میدهد. در شانگهای شاخص قیمت واحدهای مسکونی کلید خورده تا ۲٫۵۳ درصد طی دوره مورد بررسی افت کرده است که هفتمین افت فصلی متوالی به شمار میرود. طی آخرین فصل، قیمتهای مسکن شانگهای تا ۰٫۶۷ درصد افزایش یافت.رونق بازار مسکن هنگکنگ با توجه به سقوط ۲٫۴۴ درصدی قیمتها در سال منتهی به فصل دوم ۲۰۱۹ هماینک پایان یافته است. این در حالی است که شاخص قیمتهای سالانه در دوره قبل به ۱۳٫۶۴ درصد افزایش یافته بود. رکود اخیر عمدتا به دلیل کاهش تقاضا از سوی خریداران چینی، کاهش رفاه، رشد نرخهای تسهیلات همچنین اثر منفی جنگ تجاری امریکا- چین است. البته تشدید ناآرامیهای اجتماعی در هنگ کنگ روی اعتماد سرمایهگذاران بهشدت اثر منفی گذاشته است. در همین حال، بازار مسکن اندونزی برخلاف اقتصاد قوی این کشور، همچنان در فاز استراحت باقی مانده است. قیمت واحدهای مسکونی در ۱۴ شهر بزرگ اندونزی تا ۱٫۶۳ درصد طی سال منتهی به فصل دوم سال ۲۰۱۹ افت کرده است.