وزیر راه و شهرسازی در شرایطی وعده افزایش ساخت و ساز در سالهای ۹۸ و ۹۹ را داده که هزینههای تولید مسکن با توجه به گرانی مصالح ساختمانی بالا رفته و از سوی دیگر طرح مسکن مهر وبازآفرینی دچار چالش نقدینگی و عدم همراهی دستگاههای دولتی شده . با این حال افزایش ساخت و ساز بخش خصوصی در تهران ۳۲ درصد رشد نشان داده است .
به گزارش بازار ساختمان و تاسیسات به نقل ازاقتصاد انلاین ، روز شنبه محمد اسلامی – وزیر راه و شهرسازی، در جلسه با فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس بر طراحی برنامه عملیاتی و جامع در حوزه مسکن و توجه به دهکهای نیازمند اشاره نمود . او همچنین گفت که قطعا در سالهای ۹۸ و ۹۹ در حوزه مسکن شاهد تحرکات خوبی خواهیم بود و در هر شهر و منطقهای که نیاز به ساخت مسکن باشد حتما این اقدام اجرا میشود. اسلامی همچنین بر لزوم تخصیص بودجه برای اتمام مسکن مهر و فروش خانههای مسکن مهر به جای اجارههای ۹۹ ساله تاکید کرد.
چند روز قبل هم وزیر راه و شهرسازی در دیدار با رییسجمهور به مواردی همچون تولید ۲۰۰ هزار واحد مسکونی در شهرهای جدید، نوسازی ۱۰۰ هزار واحد در بافتهای ناکارآمد و تولید ۱۰۰ هزار واحد توسط بنیاد مسکن تا سال ۱۴۰۰ اشاره نمود . بنابراین با توجه به نیاز سالیانه کشور به حدود یک میلیون واحد مسکونی، قطعا اسلامی روی تولید بخش خصوصی حساب ویژهای باز کرده .
همچنین با وجود آنکه از دو میلیون و ۲۰۰ هزار واحد مسکن مهر، یک میلیون و ۷۸۰ هزار واحد آن به اتمام رسیده تکمیل ۴۲۰ هزار واحد باقیمانده به همراه خدمات و زیرساختهای آن به یکی از دغدغههای این روزهای وزارت راه و شهرسازی تبدیل شده بود. گفته میشود به دلیل نوسانات ارزی و با توجه به اتمام آورده متقاضیان، دولت برای تکمیل مسکن مهر چارهای جز دست بردن در جیب خود ندارند. طبق برآوردها تکمیل مسکن مهر ۱۱ هزار میلیارد تومان بودجه میخواهد تا شاید در سال ۱۳۹۸ شاهد اتمام این پروژه فرسایشی باشیم.
در شرایطی که پس از افزایش نرخ دلار، قیمت مصالح ساختمانی رشد چشمگیری داشت، آمارهای اعلام شده از مرکز آمار حاکی از افزایش ٣١,٦ درصدی واحدهای مسکونی پیشبینی شده در پروانههای صادر شده برای احداث ساختمان توسط شهرداری تهران در فصل بهار امسال نسبت به فصل بهار پارسال بود . با توجه به کاهش ۵۴ درصدی معاملات، احتمالا نیمی از واحدهای آماده تولید به ۴۹۰ هزار واحد خالی استان تهران افزوده میشود. همچنین اغلب مصالح ساختمانی با رشد قیمت مواجه شده که میتواند به فاصلهی زمانی، اثر منفی در تولید و عرضه مسکن بگذارد. طبق آمار در شش ماهه ابتدای سال ۱۳۹۷ گروه لوله و پروفیلهای فولادی از ۲۶ تا ۱۵۱ درصد، گروه میلگرد از ۹۸ درصد تا ۱۴۶ درصد، گروه ورقهای گالوانیزه از ۵۴ تا ۹۳ درصد و گروه سنگهای تخت پلاک از ۷ تا ۵۶ درصد افزایش قیمت داشتهاند. رشد عجیب و غریب مصالح ساختمانی در حالی رقم خورده که عمده این مصالح در داخل کشور تولید میشود و نمیتواند تاثیرپذیری چندانی از جهش نرخ ارز داشته است .